Vypečená recenze domácí pekárny ETA Delicca 7149

Domácí pekárnu vlastní dnes již spousta domácností a na trhu je několik druhů, ze kterých je možné vybírat. Zkušenosti se značkou ETA mám velmi kladné a tak se můj výběr zúžil prakticky na výrobky od této značky. Důvodem zakoupení domácí pekárny byla možnost upéct vlastní bezlepkový chléb, který se v obchodech prodává za dvojnásobnou cenu, než je cena chleba upečeného doma.

Nejlevnější ETA Delicca 7149 stojí v českých obchodech 2 499 Kč. Zobrazit »

Obsah balení

V balíku najdeme kromě pekárny také další příslušenství. Pro odměřování oleje a vody do chlebů je zde malá plastová odměrka a odměřovací lžíce. Další užitečná věc je malý kovový háček pro vytahování hnětačů z hotového pečiva. V pekárně se pak nachází nádoba a v ní dva malé hnětače. K pekárně je dodáván také návod na obsluhu a sešit s recepty.

Fotografie ETA Delicca 7149

Knížka s recepty

Trochu mě překvapilo, že ačkoliv si lidé kupují pekárnu zejména kvůli možnosti pečení bezlepkových chlebů, v receptech se nenachází jediný kvalitnější recept pro tento typ chlebu. Pouze je uvedeno, že se má použít bezlepková mouka a nějaké další ingredience (sůl, kvasnice), ale už není rozvedeno, který přesně typ mouky apod. Receptů na klasické chleby, různě ochucené chleby, těsta a dorty je zde více.

Fotografie ETA Delicca 7149

Další recepty jsem si pak dohledala na stránkách výrobce. Zde se dají nalézt i recepty na jiné potraviny než je pečivo. Jedná se např. přípravu džemů, další druhy pečiva, sekaná.

První pečení

Před prvním použitím je třeba umýt veškeré příslušenství vodou a mycím prostředkem. Následuje tzv. „pečení na prázdno“. Výrobce doporučuje nechat otevřené víko a 10 minut péct bez surovin. Poté je pekárna připravena na pečení. Někoho může překvapit, že se z pekárny trochu kouří, nicméně návod ubezpečuje, že tento projev je v pořádku.

První testovací produkt byla zakoupená celozrnná směs na chleba. Z počátku je docela zmatečné pípání pekárny v průběhu pečení (signalizace po kynutí, pro přidání semínek), ale časem si člověk uvykne. Pípání je pak i na konci programu a je dost hlasité, nejde vypnout a tak může v noci probudit.

Některé programy umožňují odsunutí startu na jinou hodinu. Zejména je ale důležité správně vložit suroviny, aby nedošlo ke smíchání kvasnic (sušených nebo klasických) se solí. Správně vložení ingrediencí je dobře popsané v návodu. Ze stejného důvodu je doporučeno nepoužívat tlačítko PAUZA déle než 5 minut.

Další funkce pekárny

Pekárna má v základu celekem 12 funkcí, z toho 9 je pro pečení různých druhů chlebů. V receptáři je vždy uvedeno, která funkce by měla být použita k určitému typu chlebu. U chlebových směsí je pak na výrobci, kterou funkci doporučuje na pekárnách použít. Po zkušenosti s několika druhy bezlepkových směsí je ve většině případů doporučené používat program RYCHLÝ, příp. SUPER RYCHLÝ. U klasických směsí je pak nejčastější volba KLASIK.

Každá funkce má přednastavené časy hnětení, kynutí a pečení. Výsledný čas pak záleží na použitém typu fuknce, ale průměrně je chléb hotový do 3 hodin. Po upečení má pekárna funkci, kterou velmi oceňuji. Jedná se o udržování teploty chlebu po dobu jedné hodiny po upečení.

U každého programu je také možnost volby barvy výsledného chlebu. Další volbou před zahájením pečení je výběr kůrky. U bezlepkových chlebů nedoporučuji úplně nejsilnější kůrku, protože se pak může stát, že chléb bude příliš tvrdý a špatně se jí. Je to zřejmě z důvodu toho, že bezlepkové chleby jsou již tak hutné a silná kůrka mu zcela nesvědčí. U klasického chlebu jsem se s tímto problémem zatím nesetkala.

Moje doporučení a postřehy

Pokud se nedržíme receptů a kupujeme již namíchané směsi z obchodů, bude z počátku trochu složitější najít ty, které jsou chuťově dobré. Stejně tak budeme muset hledat správné recepty a poměry surovin u vlastních receptů. Proto doporučuji prvních pár chlebů brát jako testovací a dolaďovat postupně složení. Chléb se z formy vytahuje zcela hladce, stačí pouze trochu klepnout a chléb je vyklopený na prkénku. Důležité je nezapomenout vytáhnout pomocí dodaného háčku hnětače. Ty bohužel způsobují malé díry ve spodní vrstvě chlebů, kterým se ale dá předejít vytažením hnětačů před samotným pečením.

Ovládání pekárny je jasné, není vůbec složité. Mnohem těžší je najít vhodné recepty a poměry surovin. Zpočátku se může i stát, že výsledný tvar chlebu nebude zcela rovný. Je to dáno hutností těsta a nejčastěji se s ním setkávám u bezlepkových směsí. Hnětače jsou malinké a nemají takovou sílu hutné těsto rozložit rovnoměrně po celé formě.

Pekárna mi hodně zjednodušila také přípravu a kynutí těsta pro jiné výrobky, než jsou chleby. K tomuto účelu je zde určen program TĚSTO.

K vyzkoušení programu pro přípravu džemů jsem se zatím nedostala. Poslední program nesoucí název DOMÁCÍ je určen pro zkušené. Program totiž umožňuje volit dobu hnětení, kynutí, přihřívání i pečení. Proto z počátku nedoporučuji tento program zkoušet. Je lepší nejprve nabrat zkušenosti s přednastavenými funkcemi a také vyladit vlastní recepty.

Pro opravdu vyladěné chleby a další výrobky je zapotřebí věnovat hodně času nastudování návodu, receptů a případně i projít diskuze k výrobku na internetu. S pekárnou jsem velmi spokojená, usnadila mi přípravu veškerého pečiva, ušetřila spoustu peněz za kupované chleby a cena samotné pekárny je také velmi příznivá.

ETA Delicca 7149 si můžete koupit již za 2 499 Kč. Porovnat ceny »

Klady

  • Pěkný design
  • Jednoduché ovládání
  • Dostatečné množství programů

Zápory

  • Hlasité pípání bez možnosti vypnutí
  • Nejsou recepty pro program BEZLEPKOVÝ
  • Nepřesné recepty pro bezlepkové chleby

Komentáře (1)

Patrik Sušl 11.03.2017 15:16
Zajímal by mě odhad z praxe. Kolik zhruba se dá ušetřit, nebude ta návratnost až po dlouhé době?

Přidání komentář

Vyplňte, pokud chcete dostávat upozornění na nové komentáře.
Z odběru se lze kdykoliv odhlásit pomocí odkazu v e-mailu.